"Tangential sau direct, aproape fiecare dintre romanii din Montreal a auzit vorbindu-se de doctorul Jean Taranu, cum a auzit de Campul Romanesc de la Val David si de vesnicile neintelegeri din comunitatea romaneasca montrealeza. Adevarul este ca dl. dr. Jean Taranu nu a fost mereu perfect, nu a avut colaboratori perfecti si nu a reusit sa-si indeplineasca toate scopurile propuse. Dar mai este adevarat ca nu exista o singura persoana in comunitatea noastra care sa fi facut atat de multe pentru romanii din Montreal si nu numai; care sa tina atat de mult la romani si la tara-mama; care sa fie atat de roman, in sensul curat si frumos al romanitatii pierdute aproape de noi toti". - ziarul Doina.
Nea Jean - cum ii spun tinerii - s-a nascut la 31 ianuarie 1921, la Docnecea, Resita. Dupa absolvirea liceului la Oravita (1940), face studii de medicina, initial la Sibiu, apoi la Breslau si Paris, luandu-si echivalenta de licenta in medicina la Sorbona (1946) ca bursier al guvernului francez.
La Paris a fondat un dispensar pentru refugiatii romani (1947) si a fost secretarul Scolii Romane de la Fontenay-aux-Roses si al Societatii Studentilor Romani din Paris (1945-1947), precum si unul din membrii fondatori al Caminului Studentesc Roman "Mota Marin" din Madrid (1950).
In anul 1951 emigreaza in Canada, stabilindu-se la Montreal. Initial lucreaza intr-un spital, apoi isi deschide propriul cabinet unde a profesat timp de aproape patru decenii ca medic generalist.
In 1952 devine unul din membrii fondatori ai Asociatiei Romane din Canada (A.R.C.), fiind primul ei secretar (1952-1956) si apoi presedinte (1956-1970 si 1985-1991).
In 1970, impreuna cu Vasile Posteuca si Alexandru Fonta, doneaza Asociatiei o parte din terenul care va deveni ulterior Satul Romanesc de la Val David, in jurul caruia s-au stabilit peste 20 de familii de romani. Aici au loc in fiecare vara numeroase activitati social-culturale romanesti.
In 1970 inaugureaza Ora Romaneasca, emisiune de radio transmisa din Montréal, iar in 1974, buletinul Curierul Romanesc.
Tot in 1974, initiaza fondarea Federatiei Asociatiilor Romanesti din Canada (F.A.R.), a carei presedintie o asuma in perioada 1974-1980. F.A.R. Canada a fost conceputa ca un organism menit sa coordoneze activitatea organizatiilor comunitare romanesti din Canada, ca un for reprezentativ in raporturile cu autoritatile guvernamentale canadiene.